21 februari 2021

waarom zweten wij?

Waarom zweten wij?

Zweten, we doen het de hele dag door. Een rood glimmend hoofd tijdens het sporten, klamme handjes tijdens een sollicitatiegesprek of zweten door de hitte. Vaak wordt het bestempeld als onhygiënisch, maar het is een natuurlijk proces en ook erg nuttig voor het lichaam. Na het lezen van deze blog zal je heel anders naar klotsende oksels ruiken… ik bedoel kijken!

Het produceren van zweet is belangrijk bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt. Al die kleine druppels verdampen op je huid en daardoor koel je af. Je zweetklieren scheiden gemiddeld een liter vocht per dag af. Afhankelijk van de buitentemperatuur en eventuele inspanning kan het in uiterste gevallen zelfs oplopen tot acht tot tien liter. Ons lichaam kent twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene zweetklieren.

Eccriene 

De eccriene zweetklieren bevinden zich door je hele lichaam. Je hebt er zo’n twee tot vijf miljoen. Wat? Ja echt! Deze zweetklieren hebben meerdere functies, maar de voornaamste functie is het regelen van de lichaamstemperatuur. Wanneer je lichaam oververhit raakt zorgen de eccriene zweetklieren ervoor dat je huidoppervlak vochtig wordt en je daardoor afkoelt.

De tweede functie van deze zweetklieren is het vochtig maken van je handpalmen. Dit zorgt ervoor dat je op belangrijke momenten meer grip hebt als je bijvoorbeeld een voorwerp vastpakt. Maar bij overvloedige zweetproductie gaat dit positieve effect weer verloren.

Als laatste produceren de eccriene zweetklieren ook zweet bij nervositeit of emotie. Ook wel ‘angstzweet’ genoemd. Wanneer dit gebeurd worden vooral de klieren in het gezicht en in de handpalmen actief. Echter is dit een andere soort zweet. Dit is meer ‘koud’ of ‘warm’ zweet. Wat gebeurt er precies? In eerste instantie krijg je het juist heel warm en stijgt het bloed naar je wangen. Later gaat er juist meer bloed naar de rest van het lichaam en zal je zien dat je het juist koud krijgt.

Apocriene

De meest vervelende bijkomstigheid van zweten is natuurlijk de bekende zweetlucht. De boosdoeners hiervan zijn de apocriene zweetklieren. Apocrien zweet wordt de hele dag door geproduceerd. Deze zweetklieren zitten rond de oksels, de anus en de tepels. 

Tot het moment dat het olie-achtige zweet uit de klieren aan de oppervlakte van de huid komt is het geurloos. Op het huidoppervlak wordt het zweet door bacteriën omgezet in substanties die de karakteristieke zweetgeur hebben. Apocrien zweet wordt de hele dag door in kleine hoeveelheden geproduceerd. Inspanning en emoties hebben daar nauwelijks invloed op.

Iedereen zweet en het is heel normaal. Er is dus niks om je voor te schamen! Het enige wat je lichaam doet is afkoelen. Droog je zweet dus ook niet af, want juist de druppeltjes zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Wanneer je de druppels wegveegt koel je niet af. Luister dus naar je lichaam!

door Giovannie Suares 14 november 2021
We hebben allemaal de onsmakelijke pijntjes ervaren die gepaard gaan met een blessure, of de ik kan niet lopen van de spierpijn . Dat gevoel dat begint 24-72 uur na een slopende training dankzij de vertraagde spierpijn optreed. Oorzaak is : ontstoken, overwerkte en overbelaste spieren . welke herstel procedure kan jij gebruiken als het gaat om het behandelen van pijn met warmte en koude herstel, is warmte of ijs beter voor pijnlijke spieren? Goede vragen!  Terwijl sommigen zweren bij warmtetherapie, zweren anderen bij zijn tegenpool de koude therapie. Zoals met de meeste dingen, is er geen pasklaar antwoord. De beste herstelmodaliteit voor pijnlijke spieren hangt van een paar dingen af, is uw blessure acuut of chronisch? Is er zwelling of ontsteking? Dit zijn het soort vragen dat je jezelf wilt gaan stellen. De ernst en locatie van uw spierpijn, en zelfs uw levensstijl (d.w.z. hoe actief u bent of hoe vaak u zich aan herstel kunt wijden), spelen een grote rol in het herstelproces! Dus, de volgende keer dat u merkt dat u aan de bank gekluisterd zit dankzij overmatig pijnlijke spieren, kunt u hier terugkomen voor de ultieme tips voor het herstellen van spierpijn.
door Giovannie Suares 31 oktober 2021
Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal van die dagen met een slecht humeur. Wanneer schema's vol zijn, to-do-lijsten lang zijn en de stress hoog is, is een slecht humeur soms onontkoombaar. Hoewel "het aan de kant zetten" geen redelijke vraag is, zijn er eenvoudige tip van Flips waarmee u zich binnen enkele ogenblikken beter kunt voelen! Dus, als je je afvraagt ​​​​hoe je je humeur kunt verbeteren en uit dat gevoel kunt komen, zijn hier de beste tips om de stemming hier en nu te veranderen!
door Giovannie Suares 29 oktober 2021
Er enkele dingen die we kunnen doen om ons immuunsysteem te ondersteunen. Van een goede nachtrust tot het beheersen van stress, er zijn veel eenvoudige manieren om ons immuunsysteem het hele jaar door te ondersteunen. En als het op dieet aankomt, zijn er enkele eetgewoonten die het immuunsysteem ondersteunen en die gemakkelijk kunnen worden opgenomen in een algeheel gezond dieet. We halen veel van onze immuun ondersteunende voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten. Voedingsstoffen zoals zink, vitamine C en vitamine D zijn te vinden verschillende voedingsmiddelen, en door ons lichaam van deze belangrijke voedingsstoffen te voorzien, kan ons lichaam sterk en gezond blijven. En aan de andere kant kan het eten van voedsel dat te veel toegevoegde suikers, beschadigde vetten en zout bevat, onze gezondheidsdoelen tegenwerken en ons immuunsysteem verzwakken. lees de volgende tips om jou verder op weg te helpen.
Meer posts