waarom zweten wij?
Waarom zweten wij?
Het produceren van zweet is belangrijk bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt. Al die kleine druppels verdampen op je huid en daardoor koel je af. Je zweetklieren scheiden gemiddeld een liter vocht per dag af. Afhankelijk van de buitentemperatuur en eventuele inspanning kan het in uiterste gevallen zelfs oplopen tot acht tot tien liter. Ons lichaam kent twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene zweetklieren.
Eccriene
De eccriene zweetklieren bevinden zich door je hele lichaam. Je hebt er zo’n twee tot vijf miljoen. Wat? Ja echt! Deze zweetklieren hebben meerdere functies, maar de voornaamste functie is het regelen van de lichaamstemperatuur. Wanneer je lichaam oververhit raakt zorgen de eccriene zweetklieren ervoor dat je huidoppervlak vochtig wordt en je daardoor afkoelt.
De tweede functie van deze zweetklieren is het vochtig maken van je handpalmen. Dit zorgt ervoor dat je op belangrijke momenten meer grip hebt als je bijvoorbeeld een voorwerp vastpakt. Maar bij overvloedige zweetproductie gaat dit positieve effect weer verloren.
Als laatste produceren de eccriene zweetklieren ook zweet bij nervositeit of emotie. Ook wel ‘angstzweet’ genoemd. Wanneer dit gebeurd worden vooral de klieren in het gezicht en in de handpalmen actief. Echter is dit een andere soort zweet. Dit is meer ‘koud’ of ‘warm’ zweet. Wat gebeurt er precies? In eerste instantie krijg je het juist heel warm en stijgt het bloed naar je wangen. Later gaat er juist meer bloed naar de rest van het lichaam en zal je zien dat je het juist koud krijgt.
Apocriene
De meest vervelende bijkomstigheid van zweten is natuurlijk de bekende zweetlucht. De boosdoeners hiervan zijn de apocriene zweetklieren. Apocrien zweet wordt de hele dag door geproduceerd. Deze zweetklieren zitten rond de oksels, de anus en de tepels.
Tot het moment dat het olie-achtige zweet uit de klieren aan de oppervlakte van de huid komt is het geurloos. Op het huidoppervlak wordt het zweet door bacteriën omgezet in substanties die de karakteristieke zweetgeur hebben. Apocrien zweet wordt de hele dag door in kleine hoeveelheden geproduceerd. Inspanning en emoties hebben daar nauwelijks invloed op.
Iedereen zweet en het is heel normaal. Er is dus niks om je voor te schamen! Het enige wat je lichaam doet is afkoelen. Droog je zweet dus ook niet af, want juist de druppeltjes zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Wanneer je de druppels wegveegt koel je niet af. Luister dus naar je lichaam!


