Wat moet jij weten over warmte en koude bronnen tegen spierpijn
We hebben allemaal de onsmakelijke pijntjes ervaren die gepaard gaan met een blessure, of de ik kan niet lopen van de spierpijn . Dat gevoel dat begint 24-72 uur na een slopende training dankzij de vertraagde spierpijn optreed. Oorzaak is : ontstoken, overwerkte en overbelaste spieren . welke herstel procedure kan jij gebruiken als het gaat om het behandelen van pijn met warmte en koude herstel, is warmte of ijs beter voor pijnlijke spieren? Goede vragen!
Terwijl sommigen zweren bij warmtetherapie, zweren anderen bij zijn tegenpool de koude therapie.
Zoals met de meeste dingen, is er geen pasklaar antwoord. De beste herstelmodaliteit voor pijnlijke spieren hangt van een paar dingen af, is uw blessure acuut of chronisch? Is er zwelling of ontsteking? Dit zijn het soort vragen dat je jezelf wilt gaan stellen. De ernst en locatie van uw spierpijn, en zelfs uw levensstijl (d.w.z. hoe actief u bent of hoe vaak u zich aan herstel kunt wijden), spelen een grote rol in het herstelproces!
Dus, de volgende keer dat u merkt dat u aan de bank gekluisterd zit dankzij overmatig pijnlijke spieren, kunt u hier terugkomen voor de ultieme tips voor het herstellen van spierpijn.

Warmtetherapie voor spierpijn
Warmtetherapie is een herstelmodule die het genezingsproces stimuleert door verse bloedtoevoer naar het gebied van verwonding of pijn te stimuleren. Wanneer bloedvaten verwijden en voedingsrijk, zuurstofrijk bloed sturen, kunt u symptomen ervaren zoals een afname van spanning, pijn of pijn, en zelfs een groter bewegingsbereik.
Koudetherapie voor spierpijn
Koudetherapie daarentegen werkt door ontstekingen op het gebied van verwonding of pijn te verminderen en zo de bloedtoevoer naar de spieren te verminderen. Koudetherapie, ook bekend als ijstherapie of cryotherapie, wordt vaak gebruikt om pijn te verlichten en spierpijn en -ontsteking te verzachten kort na het begin van de pijn.

Voordelen van warmtetherapie
Van sauna's tot verwarmingskussens, warmtetherapie is om vele redenen gunstig bij het genezen van pijnlijke spieren!
Warmtetherapie kan helpen om:
- Ontspan en verzacht pijnlijke spieren
- Verbetering van de bloedsomloop en bloedstroom
- Verhoog de spierflexibiliteit
- Elimineer de opbouw van melkzuur
- Gemak ongemak
- Verlicht kleine stijfheid en spanning
Wanneer warmtetherapie gebruiken?
Warmtetherapie is gunstig voor chronische spierpijn, pijn of verwondingen, waar het kan helpen spieren te ontspannen en spiervezels te kalmeren. Als je aanhoudende spierpijn ervaart of een doffe, pijnlijke pijn hebt die je maar niet kunt kalmeren, dan is deze behandeling misschien iets voor jou!
Warmtetherapie moet worden vermeden bij een van de volgende aandoeningen
- suikerziekte
- Dermatitis of andere oppervlakkige huidproblemen
- Vasculaire ziekten
- Diepe veneuze trombose
- Multiple sclerose
Hoe warmtetherapie te gebruiken?
Als je ooit een warmtetherapiebehandeling hebt gehad, dan weet je hoe kalmerend het voelt. Gelukkig voor jou moet warmtetherapie langer worden toegepast dan koudetherapie zodat je je veel langer kunt verheugen in de rustgevende hitte. Voor grotere gebieden met meer intense spierpijn kan warmtetherapie worden toegepast tussen 30 minuten en 2 uur. Voor kleinere gebieden met minder pijn of pijn is 15 tot 20 minuten voldoende!
Soorten warmtetherapie zijn onder meer:
- Verwarmde gelpacks
- Warm water kompres
- Verwarmingskussens
- Verwarmde wraps
- Heet bad
- Sauna's

Voordelen van koudetherapie
- Tijdelijke vermindering van zwelling
- Verminderde ontsteking en roodheid
- Acute pijnverlichting
- Verbeterde hersteltijd (en dus verbeterde latere trainingsprestaties!)
Wanneer en hoe koudetherapie te gebruiken?
We zeggen niet dat je jezelf 5 minuten in een ijsbad moet onderdompelen, maar als je deze symptomen ervaart, overweeg dan om koudetherapie te proberen.
Wanneer koudetherapie gebruiken?
Koudetherapie is het beste voor vroege, acute verwondingen. Voor de beste resultaten moet het binnen de eerste 48 uur na aanvang worden aangebracht! Dus als je spierpijn voelt opkomen, hoe eerder je het koud krijgt, hoe beter!
Koudetherapie moet worden vermeden als u chronische spierpijn, stijve spieren of gewrichten, sensorische of zenuwproblemen heeft die pijnreceptoren aantasten of een slechte bloedsomloop ervaren.
Koudetherapie gebruiken?
Voor een behandeling met koudetherapie thuis, breng een ijspak, ijsbad of koud kompres aan op het gelokaliseerde gebied onmiddellijk nadat symptomen van pijn zijn ontstaan. Als u een ijspak aanbrengt, wikkel uw koude kompres dan in een doek om direct contact met de huid en irritatie te voorkomen.
Koudetherapie moet in korte stappen worden toegediend, met sessies van niet meer dan 15 minuten. Afhankelijk van de ernst van uw symptomen of spierpijn, kunt u verlichting vinden met meerdere behandelingen per dag (houd de sessies tussen de 5 en 15 minuten).
Voor pijn, verstuikingen of verrekkingen die gering zijn, kan de R.I.C.E-methode (Rest, Ice, Compression en Elevation) gunstig zijn. Bij deze methode wordt gedurende de eerste 24-48 uur na de verwonding om de 2-3 uur gedurende 15-20 minuten geglazuurd.
Soorten koudetherapie zijn onder meer
- Bevroren ijs- of gelpacks
- IJs compressie wraps
- IJsbaden
- Gelbehandelingen die een "ijzig" verkoelend effect opwekken
- Cryotherapie kamers

Nu je meer weet over hoe je warmte en koudetherapie kunt gebruiken tegen spierpijn, kun je sneller herstellen. zo kennen we natuurlijk NINA die vaak na de training even een duik neemt in het Sloterplas een perfect voorbeeld van de koudetherapie.
Naast stretchen, actieve herstel en mobiel blijven, kan het opnemen van deze herstelmethoden in je fitnessroutine je helpen om voorop te blijven lopen en die spieren kalm en behendig te houden.


