Over Trainen en Gevaar!!
Over Trainen en Gevaar!!
Wat is overtraining en hoe herken ik het?
Overtraining houdt in dat je teveel traint en je je lichaam geen rust geeft om te herstellen. Het is daarom belangrijk om effectief te trainen. Effectief trainen doe je door een balans te vinden tussen trainen en herstellen. Wanneer je traint ontstaan er spierscheurtjes in je spieren. Deze spieren hebben na de training tijd nodig om te herstellen. Hersteltijd verschilt van 24 tot 48 uur, afhankelijk van je fitheid. Geef jij je spieren geen tijd om te herstellen? Dan loop je kans op overtraining.
Overreaching is een voorstadium van overtraining. In deze fase merk je dat je prestatieverlies leidt zonder dat er een aanwijsbare reden voor is zoals een blessure of ziekte. Daarnaast doen je spieren tijdens het sporten pijn en ben je na de training vaak oververmoeid. Als je dit op tijd herkent kun je na een paar dagen rust alweer beginnen met sporten. Negeer je dit en ga je door met sporten, dan is de kans groot dat je lichaam overtraind raakt. Je vraagt dan simpelweg te veel van je lichaam waardoor je lichaam uit balans is.
Symptomen
Hoe kom je er nou achter of je overtraind bent? Er zijn verschillende symptomen die aantonen dat je overtraind bent. Een belangrijk symptoom is dat je geen vooruitgang meer boekt ondanks dat je veel traint. Je merkt dat je niet alleen sneller vermoeid raakt tijdens de training maar ook in de rustperiodes ben slaat de vermoeidheid toe. Dit kan ervoor zorgen dat je motivatie steeds minder wordt. Overtraining kan tevens ook leiden tot emotionele instabiliteit en concentratieproblemen. Deze symptomen hebben dus niet alleen invloed op het lichaam maar kan het ook mentaal voor problemen zorgen.
Tips om overtraining te voorkomen
Het is belangrijk om de symptomen van overtraining op tijd te herkennen. Overtraining voorkomen is altijd beter dan genezen! Overtraining voorkom je door middel van het volgen van een trainingsschema. Houdt bij het maken van dit schema rekening met 24 tot 48 uur rust voordat je dezelfde spiergroep weer gaat trainen. Dit is de gemiddelde tijd die je spieren nodig hebben om te herstellen. Natuurlijk verschilt dit per persoon en voel je dit het best zelf aan. Jij kent je eigen lichaam natuurlijk als geen ander. Om goed te kunnen herstellen is een regelmatig slaappatroon cruciaal. Zorg ervoor dat je 7 à 8 uur per nacht slaapt en volg daarnaast voor een gebalanceerd voedingspatroon. Voeding en slaap gaan hand in hand en is van essentieel belang voor het herstel van je lichaam. Het herstellen kost namelijk energie en deze energie moet wel beschikbaar zijn. Tevens speelt werk en je privéleven ook een belangrijke rol in het voorkomen van overtraining. Neem tijdens een drukke periode een stapje terug. Drukte op je werk of in je privéleven zorgt voor stress wat weer resulteert in het minder snel herstellen van je lichaam. Kortom, luister naar je lichaam en wat sporten betreft: quality over quantity.


