14 februari 2021

kramp tijdens het sporten ?

kramp tijdens het sporten?

Iedereen heeft er weleens mee te maken: spierkramp. Kramp schiet soms in je spieren tijdens of na een intensieve sportinspanning, maar het kan je ook in je slaap overvallen. Hoe ontstaat kramp, wat doe je ertegen en kun je het voorkomen? Doe jezelf een plezier door onderstaande tekst goed door te lezen, want voorkomen is beter dan genezen!

Wat is kramp?

Normaal is het werk tussen de cellen in je spieren (ook wel spiervezels genoemd) mooi verdeeld: terwijl een deel van de vezels samentrekt, rust de rest uit. Ze zijn dus niet tegelijkertijd actief. Het werken en rusten wisselt elkaar in hoog tempo af, zodat een spier voor een langere tijd prestaties kan blijven leveren. Bij spierkramp reageren de zenuwen die de spieren doen samentrekken verkeerd waardoor ze te veel signalen doorsturen. Hierdoor trekken alle spiervezels zich plotseling tegelijkertijd samen. Dit ervaar je als kramp. 


Waar kun je kramp krijgen?

Kramp komt voor bij spiergroepen die minder goed doorbloed zijn, zoals je handen en voeten. Ook spiergroepen die zwaar belast worden zijn kwetsbaar voor spierkrampen. Denk hierbij aan je kuiten. Vermoeidheid, uitdroging, stress en/of slechte doorbloeding verhogen de kans op spierkrampen.


Tips & Tricks bij kramp

Het is belangrijk om langzaam je spier op te rekken wanneer er kramp is opgetreden. Hierdoor wordt de bloedcirculatie bevordert en niet geheel onbelangrijk: neemt de pijn af. Ook massage van de verkrampte spier kan de bloedtoevoer verbeteren. Probeer daarnaast ook direct water te drinken.



Hoe voorkom je kramp?

Heb je last gehad van kramp en wil je dit de volgende keer graag voorkomen? Logisch! Met deze tips kun je proberen kramp te voorkomen:

  • Doe niet meer tijdens een training dan je lichaam aankan.
  • Vul regelmatig vocht, zouten en mineralen aan tijdens langdurige intensieve inspanning.
  • Voorkom dorst en dus een vochttekort. Drink daarom constant kleine beetjes in plaats van in één keer een hele liter water.
  • Drink minder of geen alcohol.
  • Draag geen knellende kleding en zorg voor goede schoenen
  • Eet geen zware maaltijd vlak voor het sporten.
  • Doe een goede warming-up en cooling down.


door Giovannie Suares 14 november 2021
We hebben allemaal de onsmakelijke pijntjes ervaren die gepaard gaan met een blessure, of de ik kan niet lopen van de spierpijn . Dat gevoel dat begint 24-72 uur na een slopende training dankzij de vertraagde spierpijn optreed. Oorzaak is : ontstoken, overwerkte en overbelaste spieren . welke herstel procedure kan jij gebruiken als het gaat om het behandelen van pijn met warmte en koude herstel, is warmte of ijs beter voor pijnlijke spieren? Goede vragen!  Terwijl sommigen zweren bij warmtetherapie, zweren anderen bij zijn tegenpool de koude therapie. Zoals met de meeste dingen, is er geen pasklaar antwoord. De beste herstelmodaliteit voor pijnlijke spieren hangt van een paar dingen af, is uw blessure acuut of chronisch? Is er zwelling of ontsteking? Dit zijn het soort vragen dat je jezelf wilt gaan stellen. De ernst en locatie van uw spierpijn, en zelfs uw levensstijl (d.w.z. hoe actief u bent of hoe vaak u zich aan herstel kunt wijden), spelen een grote rol in het herstelproces! Dus, de volgende keer dat u merkt dat u aan de bank gekluisterd zit dankzij overmatig pijnlijke spieren, kunt u hier terugkomen voor de ultieme tips voor het herstellen van spierpijn.
door Giovannie Suares 31 oktober 2021
Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal van die dagen met een slecht humeur. Wanneer schema's vol zijn, to-do-lijsten lang zijn en de stress hoog is, is een slecht humeur soms onontkoombaar. Hoewel "het aan de kant zetten" geen redelijke vraag is, zijn er eenvoudige tip van Flips waarmee u zich binnen enkele ogenblikken beter kunt voelen! Dus, als je je afvraagt ​​​​hoe je je humeur kunt verbeteren en uit dat gevoel kunt komen, zijn hier de beste tips om de stemming hier en nu te veranderen!
door Giovannie Suares 29 oktober 2021
Er enkele dingen die we kunnen doen om ons immuunsysteem te ondersteunen. Van een goede nachtrust tot het beheersen van stress, er zijn veel eenvoudige manieren om ons immuunsysteem het hele jaar door te ondersteunen. En als het op dieet aankomt, zijn er enkele eetgewoonten die het immuunsysteem ondersteunen en die gemakkelijk kunnen worden opgenomen in een algeheel gezond dieet. We halen veel van onze immuun ondersteunende voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten. Voedingsstoffen zoals zink, vitamine C en vitamine D zijn te vinden verschillende voedingsmiddelen, en door ons lichaam van deze belangrijke voedingsstoffen te voorzien, kan ons lichaam sterk en gezond blijven. En aan de andere kant kan het eten van voedsel dat te veel toegevoegde suikers, beschadigde vetten en zout bevat, onze gezondheidsdoelen tegenwerken en ons immuunsysteem verzwakken. lees de volgende tips om jou verder op weg te helpen.
Meer posts