kramp tijdens het sporten ?
kramp tijdens het sporten?
Wat is kramp?
Normaal is het werk tussen de cellen in je spieren (ook wel spiervezels genoemd) mooi verdeeld: terwijl een deel van de vezels samentrekt, rust de rest uit. Ze zijn dus niet tegelijkertijd actief. Het werken en rusten wisselt elkaar in hoog tempo af, zodat een spier voor een langere tijd prestaties kan blijven leveren. Bij spierkramp reageren de zenuwen die de spieren doen samentrekken verkeerd waardoor ze te veel signalen doorsturen. Hierdoor trekken alle spiervezels zich plotseling tegelijkertijd samen. Dit ervaar je als kramp.
Waar kun je kramp krijgen?
Kramp komt voor bij spiergroepen die minder goed doorbloed zijn, zoals je handen en voeten. Ook spiergroepen die zwaar belast worden zijn kwetsbaar voor spierkrampen. Denk hierbij aan je kuiten. Vermoeidheid, uitdroging, stress en/of slechte doorbloeding verhogen de kans op spierkrampen.
Tips & Tricks bij kramp
Het is belangrijk om langzaam je spier op te rekken wanneer er kramp is opgetreden. Hierdoor wordt de bloedcirculatie bevordert en niet geheel onbelangrijk: neemt de pijn af. Ook massage van de verkrampte spier kan de bloedtoevoer verbeteren. Probeer daarnaast ook direct water te drinken.
Hoe voorkom je kramp?
Heb je last gehad van kramp en wil je dit de volgende keer graag voorkomen? Logisch! Met deze tips kun je proberen kramp te voorkomen:
- Doe niet meer tijdens een training dan je lichaam aankan.
- Vul regelmatig vocht, zouten en mineralen aan tijdens langdurige intensieve inspanning.
- Voorkom dorst en dus een vochttekort. Drink daarom constant kleine beetjes in plaats van in één keer een hele liter water.
- Drink minder of geen alcohol.
- Draag geen knellende kleding en zorg voor goede schoenen
- Eet geen zware maaltijd vlak voor het sporten.
- Doe een goede warming-up en cooling down.


