11 april 2021

Mag je sporten tijdens de zwangerschap?

mag je sporten tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, sport je niet alleen voor jezelf. Je baby heeft er ook baat bij. Maar wat kan wel en wat kan niet? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: alle sporten die je voor je zwangerschap hebt beoefend kun je gewoon tot het laatste moment blijven doen. Het is wel belangrijk dat je niet ineens een sport gaat doen waar je lichaam op dit moment niet gewend aan is. Je weet namelijk niet hoe je lichaam hierop reageert. Een lekkere wandeling, zwemmen of fietsen is in ieder geval goed voor je energielevel. Blijf dus lekker bewegen!

Waarom is sporten tijdens je zwangerschap zo belangrijk?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat sporten tijdens je zwangerschap een hoop voordelen heeft. Wanneer je een goede conditie hebt, herstel je sneller van je zwangerschap en heb je minder last van fysieke klachten. En wanneer je regelmatig kracht- en cardiotrainingen doet, voorkom je veel zwangerschapskwalen zoals: vermoeidheid, een hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes. 

 

Sporten en gezond eten zullen je ook helpen bij een gezonde gewichtstoename. Wist je dat vrouwen die tot het einde van de zwangerschap regelmatig sporten gemiddeld vier kilo minder aankomen dan vrouwen die niet sporten tijdens de zwangerschap? Say what? Jep, vier kilo. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je weer sneller terug in shape bent. Reden genoeg om te blijven sporten toch?

 

Blijf lekker in beweging, want dit heeft niet alleen voordelen voor jou het is ook goed voor je baby. Sporten tijdens je zwangerschap is ook gezond voor de ontwikkeling van het hart en zenuwstelsel van de foetus en blijkt ook een positief effect te hebben op het IQ van je baby.


Do’s


Carbs before sports

Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap een grotere behoefte aan koolhydraten. Een deel van jouw energie-inname gaat namelijk naar het kleine wondertje in je buik. Neem om deze reden vóór het sporten een koolhydraatrijke snack.

Stay hydrated! 

Om oververhitting te voorkomen en je vochtbalans op peil te houden is het belangrijk om en regelmatig water te drinken tijdens het sporten. Wanneer je zwanger bent, heeft je lichaam behoefte aan meer vochtinname.
 

Ga voor de bekkenbodemoefeningen!

Tijdens de zwangerschap verandert je houding en verslappen de banden in en rondom het bekken. Ook de bekkenbodemspieren verliezen vaak wat spanning. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals bekkeninstabiliteit, lage rugpijn, pijn bij het vrijen en incontinentieklachten. Door de spieren van je bekkenbodem te trainen kun je deze klachten helpen voorkomen.


Dont’s


Buikspieroefeningen

Tijdens je zwangerschap zijn oefeningen waarbij je je rechte buikspieren aanpakt (zoals: crunches en sit-ups) een no go. Dit zijn namelijk de spieren die plaats moeten maken voor je baby om te kunnen groeien. 

 

Staande oefeningen

Staande oefeningen kunnen een te zware belasting zijn voor je zwangere lijf. Zorg er dus voor dat je oefeningen in staande of liggende houding niet te lang achtereen uitvoert. Bij liggende oefeningen drukt je buik op je grote bloedvaten, waardoor je duizelig of licht in je hoofd wordt. Zorg daarom voor voldoende afwisseling in oefeningen om klachten te voorkomen.

 

Sporten met een grote schokbelasting

In verband met de verslapping van je banden en de mogelijke verzwakking van de bekkenbodem raden we een sport met schokbelasting niet aan. Hardlopen is een voorbeeld van zo’n sport. Als je geen pijnklachten ervaart kun je dit het eerste trimester wel blijven doen!


Nice to know: Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen die gemiddeld drie keer per week sporten, brengen minder uren door in de verloskamer.

door Giovannie Suares 14 november 2021
We hebben allemaal de onsmakelijke pijntjes ervaren die gepaard gaan met een blessure, of de ik kan niet lopen van de spierpijn . Dat gevoel dat begint 24-72 uur na een slopende training dankzij de vertraagde spierpijn optreed. Oorzaak is : ontstoken, overwerkte en overbelaste spieren . welke herstel procedure kan jij gebruiken als het gaat om het behandelen van pijn met warmte en koude herstel, is warmte of ijs beter voor pijnlijke spieren? Goede vragen!  Terwijl sommigen zweren bij warmtetherapie, zweren anderen bij zijn tegenpool de koude therapie. Zoals met de meeste dingen, is er geen pasklaar antwoord. De beste herstelmodaliteit voor pijnlijke spieren hangt van een paar dingen af, is uw blessure acuut of chronisch? Is er zwelling of ontsteking? Dit zijn het soort vragen dat je jezelf wilt gaan stellen. De ernst en locatie van uw spierpijn, en zelfs uw levensstijl (d.w.z. hoe actief u bent of hoe vaak u zich aan herstel kunt wijden), spelen een grote rol in het herstelproces! Dus, de volgende keer dat u merkt dat u aan de bank gekluisterd zit dankzij overmatig pijnlijke spieren, kunt u hier terugkomen voor de ultieme tips voor het herstellen van spierpijn.
door Giovannie Suares 31 oktober 2021
Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal van die dagen met een slecht humeur. Wanneer schema's vol zijn, to-do-lijsten lang zijn en de stress hoog is, is een slecht humeur soms onontkoombaar. Hoewel "het aan de kant zetten" geen redelijke vraag is, zijn er eenvoudige tip van Flips waarmee u zich binnen enkele ogenblikken beter kunt voelen! Dus, als je je afvraagt ​​​​hoe je je humeur kunt verbeteren en uit dat gevoel kunt komen, zijn hier de beste tips om de stemming hier en nu te veranderen!
door Giovannie Suares 29 oktober 2021
Er enkele dingen die we kunnen doen om ons immuunsysteem te ondersteunen. Van een goede nachtrust tot het beheersen van stress, er zijn veel eenvoudige manieren om ons immuunsysteem het hele jaar door te ondersteunen. En als het op dieet aankomt, zijn er enkele eetgewoonten die het immuunsysteem ondersteunen en die gemakkelijk kunnen worden opgenomen in een algeheel gezond dieet. We halen veel van onze immuun ondersteunende voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten. Voedingsstoffen zoals zink, vitamine C en vitamine D zijn te vinden verschillende voedingsmiddelen, en door ons lichaam van deze belangrijke voedingsstoffen te voorzien, kan ons lichaam sterk en gezond blijven. En aan de andere kant kan het eten van voedsel dat te veel toegevoegde suikers, beschadigde vetten en zout bevat, onze gezondheidsdoelen tegenwerken en ons immuunsysteem verzwakken. lees de volgende tips om jou verder op weg te helpen.
Meer posts